donderdag 27 december 2012

Volle maan

Gisteren ging ik naar een voorstelling van eigen bodem kijken. Volle maan is voorstelling door en voor kinderen en jongeren uit Beveren en omstreken. Al dertien jaar lang brengt MuZart elk jaar een verrassende voorstelling. Daardoor is het bij veel mensen een vaste waarde geworden. Voor mij was het de eerste keer dat ik ging kijken. 

Inhoud 
Volle Maan is een familiemusical, die het verhaal vertelt over vier zusjes, volle maan, een voorspelling en een hartverscheurende keuze.
Voor de zestiende verjaardag van de jongste zus, gaan ze met hun vieren een nacht kamperen in het bos. Dit is tegen de zin van hun moeder, maar toch besluiten ze vol te houden.Vanaf dan nemen ze je mee terug in de tijd naar de plaats waar het allemaal begon. Heel lang geleden waren er eens vier zussen, die allemaal geboren waren op de dag van volle maan. Nadat hun moeder gestorven was, deed de Grote Druïde een voorspelling. Op de dag dat de jongste dochter zestien werd, moest hun vader een moeilijke keuze maken. Hij moest kiezen tussen zijn eigen geluk en de welvaart van zijn volk. Alleen als hij zijn geluk opgaf, kon hij de welvaart van zijn volk redden. Toen deze dag aanbrak, volgde hij zijn hart en koos voor zijn dochters. Maar dit bleek geen goede keuze te zijn. Er was iemand die de voorspelling had gehoord. Dit was Lene. Zij was verliefd op de geliefde van één van de vier zussen. Ze zou er dan ook alles aan doen om hen weg te krijgen. Zij verraadde de vader en vertelde aan het volk wat ze had gehoord. Iedereen was diep teleurgesteld en boos. Het gevolg hiervan was dat vier zussen werden verbannen naar de verschillende windstreken.
Valentijn, de geliefde van de oudste zus, was erachter gekomen dat Lene had gelogen over de voorspelling van de Druïde. Hij besloot samen met drie vrienden op zoek te gaan naar de zussen, want hun vader was er erg aan toe. Zijn hart was gebroken en hij was ziek geworden omdat hij zijn dochters zo hard miste. Toen ze de zussen eindelijk hadden gevonden, keerden ze zo snel mogelijk terug naar het dorp. Maar het was al te laat. Hun vader was gestorven van verdriet.
 
Doelgroep 
Deze familiemusical is zowel voor jong als oud. Naast kinderen genieten ook ouders, grootouders,... van deze voorstelling.


Persoonlijke mening 
Ik vond het een adembenemende voorstelling. Van bij het begin tot het einde was ik betrokken bij het verhaal en keek ik met veel plezier. Dit komt door de meeslepende liedjes, de mooie en levensechte decors en de manier waarop het verhaal gebracht wordt. Tijdens de voorstelling werd er zelfs gewerkt met water, stoom en echt vuur. Dit was zeer verrassend.

Toepassing in de klas 
De musical is in alle graden van het lager onderwijs bruikbaar. Er kan gewerkt worden met de liedjes en met het verhaal. In de tweede en zeker in de derde graad kan er ook dieper ingegaan worden op het verhaal en op de moraal achter het verhaal.

Toepassing in de muzische deeldomeinen 
- MuziekIn deze musical worden zeer mooie liedjes gezongen door acteurs. Soms worden er solo's gezongen, maar er worden ook liedjes met alle acteurs samen gezongen. De liedjes kunnen in de klas ook gebruikt worden. 
Hiernaast wordt er ook muziek gemaakt met het lichaam en met stokken. Dit kunnen we ook in de klas doen.
- Muzisch taalgebruik en drama  
Dramatiseren rond de gevoelens bij de voorstelling en bij het verhaal. Bijvoorbeeld bij: het wegsturen van de meisjes, bij het verraad van Lene, bij de vereniging van de zusjes, bij de dood van de vader,...

- Bewegingsexpressie 
Bewegen en dansen op de vele liedjes die in Volle maan aan bod komen. 
Bespreken hoe er in de voorstelling gedanst wordt. 

    Weetje 
    Elke jaar gaat MuzArt opnieuw op zoek naar jong talent. Iedereen tussen tussen 12 en 18 jaar, die graag op de planken wil staan, kan zich hiervoor inschrijven.

    Meer weten? Ga naar:
    http://www.muzart.be/
     

    zondag 16 december 2012

    Kunst in Brussel

    Donderdag 14 en vrijdag 15 december verbleven we twee dagen in Brussel. We ontdekten tijdens deze tweedaagse veel nieuwe en interessante dingen in onze hoofdstad. Wie denkt dat je in Brussel alleen maar hoge gebouwen en luchtvervuiling vindt, heeft het grondig mis.
    Tijdens ons verblijf en de ontdekkingstochten doorheen de stad, kwamen we heel wat kunst tegen.

    Kijk maar even mee.



    Het Warandepark
    In het park was er een tentoonstelling lopende over belangrijke en zeer gekende specialiteiten van ons land. We zagen onder andere: pintjes bier, spruiten en zakjes friet. Deze waren stuk voor stuk mooi beschilderd of bekleed met voorwerpen of vindmaterialen. Zo was er bijvoorbeeld een spruit volledig bekleed met mosselschelpen. Of een mossel bekleed met ouderwetse langspeelplaten.
    Dit zorgde voor een aangename wandeling en veel kijkplezier in het park.

    Stripmuren
    Ook ontdekten we tijdens onze tochten door Brussel vele stripmuren.
    Enkel voorbeelden:






    zondag 25 november 2012

    Lotje's verjaardagsfeest!

    Vandaag ging ik met enkele medestudenten kijken naar de muziektheatervoorstelling 'Lotje'. Jeugdtheater Ondersteboven (JTO) viert met deze voorstelling het 20-jarig bestaan van dit nieuwsgierige heksje.


    Inhoud  
    Lotje is een klein en nieuwsgierig heksje.
    Vandaag is het haar verjaardag.
    En er gebeurt iets vreemd.
    Ze vindt voor haar deurtje een geheimzinnig cadeau en er staat niet bij van wie het is.
    Nieuwsgierige Lotje vraagt zich af van wie het is, want er zit geen kaartje bij. .
    Nu wordt ze nog nieuwsgieriger en wil ze het cadeau zo snel mogelijk open maken.
    Ze probeert  niet 1, niet 2, maar zeker 3 keer. 
    Hoe hard ze ook probeert, Lotje krijgt het pakje niet open.
    Zelf met de openmaakspeuk lukt het niet. 
    Lotje is verdrietig
    Tot ze plots een goed idee krijgt. 
    Ze gaat de andere heksen om hulp vragen. 
    Zij kunnen haar vast en zeker helpen. 
    Samen met haar huisdier 'Poes' gaat ze op stap. 
    Lotje gaat langs bij de koksheks, bij de knutselheks en zelfs bij de feestheks.   
    Maar geen enkele heks kan Lotje helpen en het cadeautje blijft dicht. 
    Lotje vindt dit heel erg, maar er is iets dat ze nog veel erger vindt. 
    Ze wil haar verjaardag vieren met alle andere heksen
    Maar ze hebben geen tijd en het lijkt alsof iedereen Lotje's verjaardag is vergeten. 
    Ze is verdrietig en ze vliegt terug naar haar huisje.
    Daar aangekomen, gaat Lotje bij het cadeau zitten.  
    Nog steeds vraagt ze zich af waarom het niet opengaat en waarom haar verjaardag zo anders is dan alle andere jaren
    Alles lijkt wel omgekeerd te zijn. 
    DAT IS HET... !! Misschien moet ze proberen om de dichtdoespreuk gebruiken om het cadeautje open te doen. 
    En ja, samen met de kinderen, lukt het nu wel om het te openen. 
    In de doos zit een briefje. 
    Hierin staat dat de heksen haar helemaal niet vergeten zijn. 
    Ze hebben een verrassingsfeestje georganiseerd en als cadeau mag ze door de nacht vliegen met een echte luchtballen. Dit was Lotje's mooiste verjaardag ooit. 


    Doelgroep 
    Deze voorstelling wordt omschreven als een muziekvoorstelling voor iedereen vanaf 3 jaar. Het is een echte aanrader voor jong en oud. Zowel kinderen als volwassenen kunnen genieten van deze amusante en interactieve voorstelling. We zongen, dansten en toverden allemaal samen met lotje. De voorstelling was één groot verjaardagsfeest waarop ook het publiek was uitgenodigd.  

    Persoonlijke mening
    Lotje, ik ben Lotje... Dit zing je ik nog steeds, ook al is de voorstelling al gedaan. Het lied blijft in mijn hoofd hangen, net als de hele voorstelling. Het was gewoonweg fantastisch. De liedjes zijn mooi, het verhaal is enerzijds ontroerend en anderzijds grappig, het publiek wordt betrokken bij de voorstelling,... en ga zo maar verder. Ik vond het ook heel tof om te zien hoe slecht twee acteurs met een vrij eenvoudig decor een heel verhaal overbrengen. Links op het podium stond het gezellig huis van Lotje. Rechts op het podium stond een huisje met drie verschillende kanten. Elke kant stelde een ander huisje voor. Zo was er het huis van de koksheks, het huisje van de knutselheks en het huis van de feestheks.Op de achtergrond was steeds een donkere nacht met een grote maan te zien. De maan veranderde ook van 'gezichtje'. En soms leek Lotje op haar bezem door de nacht te vliegen. Dit alles werd weergegeven met een computer, een beamer en een wit scherm. Deze voorstelling heeft voor mij duidelijk gemaakt, dat je met weinig materiaal en een eenvoudig decor toch een spetterende voorstelling kan brengen. 

    Toepassing in de klas 
    Deze muziektheatervoorstelling kan in alle graden van het lager onderwijs gebruikt worden. Toch zou ik ervoor kiezen om dit vooral in de eerste en eventueel in de tweede graad te gebruiken. De reden hiervoor is dat dit thema de kinderen erg aanspreekt. Je kunt het gebruiken om rond heksen, rond feesten en rond vriendschap te werken. Ook zouden we zelf toverspreuken kunnen bedenken. In de tweede en derde graad kunnen we zelf een verhaaltje schrijven en hierbij een decor maken. Dit kan zowel met materiaal als met de computer zijn. De kinderen zouden dit dan ook echt kunnen voorstellen aan andere kinderen en/of aan ouders, grootouders,...

    Toepassing in de muzische deeldomeinen
    • Muziek 
    Tijdens de voorstelling worden er heel wat liedjes gezongen. Deze zijn gemakkelijk te onthouden en je krijgt ze bijna niet meer uit je hoofd. In de klas zouden we ook liedjes van Lotje kunnen zingen.

    • Beeld
     Een 'eenvoudig' decor en allerlei attributen zelf maken. Dit kan naar aanleiding van de voorstelling zijn, maar dit kan ook gebruikt worden bij andere thema's. 
    • Drama en beweging
    Lotje voelt zich op haar verjaardag zeer gelukkig en ze is heel vrolijk. Maar wanneer de heksen haar verjaardag vergeten zijn, is lotje heel droevig. Deze verschillende emoties kunnen we met ons gezicht en met bewegingen uitdrukken. 
    • Muzisch taalgebruik 
    Lotje spreekt steeds dezelfde opendoe- en dichtdoespreuk uit. Ze vraagt ook aan de kinderen om haar hierbij te helpen. 
    • Media    
    Tijdens de hele voorstelling werd er op de achtergrond een digitaal decor geprojecteerd. Dit kunnen de kinderen, als ondersteunig van een toneeltje, zelf maken. Meer uitleg hierover vind je op mijn blog bij: ' module muzische school'
     

    Weetje  
    Lotje is 3 keer genomineerd voor de Vlaamse Musicalprijzen 2012.
    De regie was in handen van onze lector muziek Stefan Van Guyse. 


    Filmpje 
     

    Meer weten? Ga naar:  
    http://www.lotje.net/lotje_theater.html
    http://www.jto.be/










    woensdag 14 november 2012

    Oorlogswinter

    Vandaag ging, in CC De Route in Sint-Gillis-Waas, kijken naar de film: 'Oorlogswinter'. Dit is een Nederlandse film uit 2008. De film is gebaseerd op een boek van Jan Terlouw.
    Hieronder vind je meer informatie over: de inhoud, het doelpubliek, mijn eigen menig en over de bruikbaarheid van de film in de klas.


    Inhoud 
    De film 'Oorlogswinter' vertelt het verhaal van de 15-jarige Michiel. Dit speelt zich af in een dorp in de Nederlandse provincie Gelderland tijdens de laatste ijskoude hongerwinter van 1945.
    De vader van Michiel is burgemeester. Hij probeert om te gaan met de Duitse bezetters zodat zijn dorp van veel leed en ellende gespaard blijft.
    Michiel wil dit niet. Hij kan het niet verdragen dat zijn vader met de Duitsers omgaat. Hij wil zich hier tegen verzetten. Zijn oom Ben, die in het Verzet zit, is dan ook zijn grootste voorbeeld. Michiel kan niet wachten tot hij lid kan worden van het Verzet en mee kan strijden tegen de bezetters.Er is echter niemand die gelooft dat hij iets kan betekenen in deze strijd. Tot zijn buurjongen Dirk hem een opdracht geeft. Hij vertelt aan Michiel dat hij een munitiedepot gaat overvallen. Als hij niet terugkomt, moet Michiel een brief afgeven aan de smid Bertus. En Dirk wordt gearresteerd.
    Als de Duitsers komen, slaat Bertus op de vlucht en hij wordt gedood. Michiel is nieuwsgierig naar wat er in de brief stond en leest hem zelf. In de brief staat een locatie diep in het bos beschreven. Hij besluit er naartoe te gaan.
    Diep in het bos vindt Michiel de schuilplaats van de Britse piloot Jack. Hij is neergestort met zijn vliegtuig en houdt zich schuil voor de Duitsers. Jack is gewond en vraagt aan Michiel om hem te verzorgen.Voordat hij het beseft, zit Michiel diep in de problemen.
    En er is bijna niemand die hij kan vertrouwen. Alleen zijn oom Ben en zijn zus Erica kunnen hem helpen. Michiel vertrouwt zijn oom en zijn zus is verpleegster. Zij kan Jack verzorgen. Ben belooft ervoor te zorgen dat Jack kan vluchten. De eerste poging mislukt, want de Duitsers hebben ontdekt wat hun plan was. Na enkele pogingen lukt het Michiel dan toch om Jack te laten vluchten.
    Later ontdekt Michiel dat Jack een Duitse soldaat heeft doodgeschoten. De Duitsers zijn woedend en ze arresteren willekeurig mensen uit het dorp. Zij worden pas vrijgelaten als de dader zich aangeeft bij de bezetter. Een van de gevangen, is de vader van Michiel. De dader geeft zich niet aan en de gevangen worden voor het vuurpeloton gebracht. Michiel weet wie de dader is en hij wil voorkomen dat zijn vader wordt doodgeschoten. Maar hij is te laat. Hij ziet met zijn eigen ogen hoe zijn vader door de Duitse bezetters wordt vermoord.
    Niemand lijkt in deze periode vertrouwbaar te zijn. Zelfs zijn oom Ben is niet wie hij lijkt te zijn. Hij heeft Jack veranderen en daardoor werden ze de eerste keer beschoten. Michiel is teleurgesteld en in zijn woede schiet hij zijn oom dood.
    Een tijdje later is de oorlog afgelopen. Iedereen is opgelucht en in het dorp wordt een groot feest georganiseerd. Maar Michiel heeft het nog steeds moeilijk met wat er tijdens de bezetting allemaal is gebeurd. Het enige wat hem opvrolijkt is de hereniging met zijn buurjongen Dirk.   

    Doelgroep  
    De film is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Aangezien het thema en de levensechte weergave van de gruwel in die tijd, is de film niet geschikt voor jongere kinderen. Hij is meer geschikt voor adolescenten en volwassenen. 
     
    Persoonlijke mening 
    Ik vond dit persoonlijk een heel mooie en aangrijpende film. Hij geeft een realistisch beeld van het dagelijks leven tijdens de oorlog. Je leeft je in de personages in en het lijkt alsof je zelf in de film bent gestapt. Kort gezegd: EEN ECHT AANRADER! 
     

    Toepassing in de klas 
    In de twee laagste graden is de film niet bruikbaar. In de laatste graad van de lagere school zou ik hem wel gebruiken. De film of stukjes ervan kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt als instap van lessen over de Tweede Wereldoorlog.  

     
    Toepassing in de muzische deeldomeinen
    • Muziek 
    De film wordt ondersteund door mooie en ontroerende stukjes muziek. De muziek kan in de klas besproken worden. Wat voelde je bij deze muziek? Waar zou hij afspelen. Welke emotie heb jij bij de muziek?... Ook zouden de kinderen bij andere stukjes film zelf muziek kunnen maken. 

    • Muzisch taalgebruik 
    Gedichten over deze periode lezen en bespreken. Aandacht hebben voor de manier waarop iets wordt gezegd. En hierbij rekening houden met de emoties, met de gevoelens van de spreker.

    • Drama en beweging
    Gevoelens van personages en eigen gevoelens bij de film uitbeelden. Dit zowel door gebruik te maken van mimiek en gestiek.

    • Beeld
    Prenten en foto's uit deze periode bespreken. 
    Aan de hand van kleuren en het mengen van kleuren gevoelens weergeven.

    • Media
    Computer gebruiken om informatie op te zoeken over de Tweede Wereldoorlog. Deze informatie kunnen de kinderen verwerken in een powerpoint presentatie, in een filmpje, stopmotion, ... 
     
    Filmpje