Hieronder vind je meer informatie over: de inhoud, het doelpubliek, mijn eigen menig en over de bruikbaarheid van de film in de klas.
Inhoud
De film 'Oorlogswinter' vertelt het verhaal van de 15-jarige Michiel. Dit speelt zich af in een dorp in de Nederlandse provincie Gelderland tijdens de laatste ijskoude hongerwinter van 1945.
De vader van Michiel is burgemeester. Hij probeert om te gaan met de Duitse bezetters zodat zijn dorp van veel leed en ellende gespaard blijft.
Michiel wil dit niet. Hij kan het niet verdragen dat zijn vader met de Duitsers omgaat. Hij wil zich hier tegen verzetten. Zijn oom Ben, die in het Verzet zit, is dan ook zijn grootste voorbeeld. Michiel kan niet wachten tot hij lid kan worden van het Verzet en mee kan strijden tegen de bezetters.Er is echter niemand die gelooft dat hij iets kan betekenen in deze strijd. Tot zijn buurjongen Dirk hem een opdracht geeft. Hij vertelt aan Michiel dat hij een munitiedepot gaat overvallen. Als hij niet terugkomt, moet Michiel een brief afgeven aan de smid Bertus. En Dirk wordt gearresteerd.
Als de Duitsers komen, slaat Bertus op de vlucht en hij wordt gedood. Michiel is nieuwsgierig naar wat er in de brief stond en leest hem zelf. In de brief staat een locatie diep in het bos beschreven. Hij besluit er naartoe te gaan.
Diep in het bos vindt Michiel de schuilplaats van de Britse piloot Jack. Hij is neergestort met zijn vliegtuig en houdt zich schuil voor de Duitsers. Jack is gewond en vraagt aan Michiel om hem te verzorgen.Voordat hij het beseft, zit Michiel diep in de problemen.
En er is bijna niemand die hij kan vertrouwen. Alleen zijn oom Ben en zijn zus Erica kunnen hem helpen. Michiel vertrouwt zijn oom en zijn zus is verpleegster. Zij kan Jack verzorgen. Ben belooft ervoor te zorgen dat Jack kan vluchten. De eerste poging mislukt, want de Duitsers hebben ontdekt wat hun plan was. Na enkele pogingen lukt het Michiel dan toch om Jack te laten vluchten.
Later ontdekt Michiel dat Jack een Duitse soldaat heeft doodgeschoten. De Duitsers zijn woedend en ze arresteren willekeurig mensen uit het dorp. Zij worden pas vrijgelaten als de dader zich aangeeft bij de bezetter. Een van de gevangen, is de vader van Michiel. De dader geeft zich niet aan en de gevangen worden voor het vuurpeloton gebracht. Michiel weet wie de dader is en hij wil voorkomen dat zijn vader wordt doodgeschoten. Maar hij is te laat. Hij ziet met zijn eigen ogen hoe zijn vader door de Duitse bezetters wordt vermoord.
Niemand lijkt in deze periode vertrouwbaar te zijn. Zelfs zijn oom Ben is niet wie hij lijkt te zijn. Hij heeft Jack veranderen en daardoor werden ze de eerste keer beschoten. Michiel is teleurgesteld en in zijn woede schiet hij zijn oom dood.
Een tijdje later is de oorlog afgelopen. Iedereen is opgelucht en in het dorp wordt een groot feest georganiseerd. Maar Michiel heeft het nog steeds moeilijk met wat er tijdens de bezetting allemaal is gebeurd. Het enige wat hem opvrolijkt is de hereniging met zijn buurjongen Dirk.
Doelgroep
De film is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Aangezien het thema en de levensechte weergave van de gruwel in die tijd, is de film niet geschikt voor jongere kinderen. Hij is meer geschikt voor adolescenten en volwassenen.
Persoonlijke mening
Ik vond dit persoonlijk een heel mooie en aangrijpende film. Hij geeft een realistisch beeld van het dagelijks leven tijdens de oorlog. Je leeft je in de personages in en het lijkt alsof je zelf in de film bent gestapt. Kort gezegd: EEN ECHT AANRADER!
Toepassing in de klas
In de twee laagste graden is de film niet bruikbaar. In de laatste graad van de lagere school zou ik hem wel gebruiken. De film of stukjes ervan kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt als instap van lessen over de Tweede Wereldoorlog.
Toepassing in de muzische deeldomeinen
- Muziek
- Muzisch taalgebruik
- Drama en beweging
- Beeld
Aan de hand van kleuren en het mengen van kleuren gevoelens weergeven.
- Media
Geen opmerkingen:
Een reactie posten