vrijdag 2 november 2012

Appelflappen maken


Vandaag trok ik, voor de bezoekdag aan het buitengewoon onderwijs, naar de Sint-Rafaëlschool in Beveren. Ik was zeer benieuwd naar de werking van deze school omdat ik vooraf niet goed wist hoe het er in een school voor buitengewoon onderwijs aan toe gaat. Daarom vond ik het leuk dat we een kans kregen om in deze school langs te gaan. 


De voormiddag  
Op de Sint-Rafaëlschool beginnen de lessen om 8u50.  
Maar omdat we nog in groepen verdeeld moesten worden, spraken we iets vroeger af aan de schoolpoort.Toen ik op school aankwam, liepen er onmiddellijk kinderen naar me toe om te vragen of ik de juf was die vandaag in hun klas kwam. De kinderen waren dus blijkbaar goed op de hoogte van onze komst. Dit vond ik zeer leuk. Niet alleen de kinderen, maar ook de leerkrachten waren goed op de hoogte van onze komst. Omdat we nog even moesten wachten op de directie werden we uitgenodigd om in de leraarskamer nog iets te drinken. Ik had van bij het begin een goed gevoel op deze school en voelde me echt welkom. 

Iets voor negen uur: tijd om naar de klas te gaan. De klas die mij werd toegewezen was de klas: 'Koningsblauw'. De leerlingen in deze klas bevinden zich allemaal op niveau begin derde leerjaar. In 
de voormiddag was er gewoon les. Eerst was het rekenen, dan turnen, het vervolg van de rekenles en aan het eind van de voormiddag was het een lesje taal. Bij de lessen rekenen en taal mocht ik mee verbeteren. Tijdens de les turnen hebben we met z'n allen touwtje gesprongen met een heel lang touw. De voormiddag was leuk, maar de namiddag beloofde nog leuker te worden.   
  
De namiddag 
Herfst is appeltjestijd en dus ook het ideale moment om lekkere appelflappen te maken. Dit was wat de juf van klas 'koningsblauw' dacht en dus werd er een workshop 'appelflappen maken' georganiseerd. Ik had het geluk dat deze workshop net vandaag doorging. Voor het maken van de flapjes gingen we met de klas naar het schoolkeukentje. De juf toonde eerst hoe je een appelflap maakt. Na de demonstratie van de juf gingen de kinderen zelf aan de slag. Eerst schilden de kinderen appels en sneden ze in heel fijne stukjes. Deze stukjes werden samen met rozijnen en wat kaneel in bladerdeeg gerold. Het bladerdeeg werd 'dichtgelijmd' met eigeel. Dit hadden de kinderen zelf moeten scheiden van het eiwit. Daarna werden de randjes met een vork afgewerkt. En tot slot mochten de kinderen met eigeel iets op hun appelflap tekenen. Zo konden ze hem herkennen als hij uit de oven kwam. Na een twintigtal minuutjes was het dan zo ver. De appelflappen waren klaar. Het resultaat waren heerlijke, goudbruine appelflappen.Tijdens een gezellige babbel in de klas aten we onze flapjes smakelijk op.

kaneel rozijnen appels





















Zelf appelflapjes maken? Ga naar: http://beleefhaar.nl/bladerdeeg-appelflappen/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten